Llibres i revistes

Comunicacions IX Trobada entitats de recerca local i comarcal del Maresme - Canet de Mar 2015

L'abril del 2015 es va celebrar a Canet de Mar, organitzada pel Centre d'Estudis Canetencs, la IX Trobada d'entitats de recerca local i comarcal del Maresme, amb la participació d'entitats de la veïna comarca de la Selva.
Enguany, 2016, s'ha publicat el llibre amb les comunicacions que es van presentar en aquella trobada. Són les següents:
"De la primitiva fortalesa medieval a l'actual castell de Santa Florentina. Mil anys d'història a la Vall de Canet", de Carles Sàiz.
"El matacà. Un element de defensa passiu, per una defensa activa de l'edifici", de Marc Pons.
"Els Senyors del castell de Dosrius, segles XI-XIII" d'Elvis Mallorquí.
"Un intent de refer el castell de Montpalau durant el primer quart del segle XIV" d'Alejandro Martínez.
"El castell de Palafolls al segle XV" de Xavier Soldevila.
"De castell roquer a castell palau. Canvis i intervencions arquitectòniques en els castells del Maresme a la baixa edat mitjana", de Joaquim Graupera.
"Els Vescomtes de Cabrera, propietaris de la residència reial de Bellesguard", d'Esteban Galindo.
"Defensant el territori. Torres, muralles, castells i fortificacions d'època moderna", de Montserrat Viader.
"La Torre de Can Jalmar o Gelmar de Tordera (el Maresme). Estat de la qüestió(1999-2015)" de Joan Bou, altre Joan Bou i Jaume Vellvehí.
"La Torre de l'Esparra, la torre Gallina i la torre de Bedós" de Josep Formiga.
"Les torres del cap de Vilassar, una recopilació de dades", d'Alexis Serrano.
"Les Torres canetenques a l'entorn del nucli urbà del Castellet" de Sergi Alcalde.
"Les torres de defensa a la Marina de llevant durant la resistència catalana (1713-1714)", de Francesc Forn.
"La Casa Forta de Menola" de Ferran del Campo.
"La recuperació del búnquer de la platja del Cavaió (Arenys de Mar)", de Ramón Bruguera.
Tots els interessats podeu adquirir-lo apropant-vos a la nostra seu del carrer Saüc 2 de Canet de Mar (tots els dimarts de 18:00 a 20:00h).

Contribució dels patrons i barques de Canet al comerç marítim català del segle XVIII

La contribució marinera de la població de Canet de Mar al remarcable progrés econòmic que va experimentar Catalunya al segle XVIII és l'eix des d'on gira el primer llibre de Ricard Cantano, graduat en Història.

El leitmotiv director condueix a un estudi que permet analitzar quins foren els diferents tipus de vaixells empleats en la carrera d’índies pels patrons o capitans de Canet i les característiques del finançament de la seva construcció. L’espai temporal agafa entre 1744 i 1768, atès que en aquest interval es produïren disposicions borbòniques com foren l’obertura del comerç directe (1740), l’atorgament del comerç privilegiat (1755) i la llei de Barlovent (1765), la conseqüència de les quals fou un increment notable del tràfic marítim català. Finalment, el llibre proposa abordar la coneixença dels sectors més representatius del comerç marítim català de l’època, focalitzant-la en la burgesia mercantil barcelonina i en algunes de les més destacades nissagues marineres de Canet.

Catàleg de pergamins de Canet

El desembre del 2015 es va publicar el Catàleg de Pergamins de Canet de Mar. Un llibre que conté el regest complert de 462 documents relacionats amb Canet de Mar. El llibre ordena cronològicament des del 1226 fins al 1670, un seguit de diversos pergamins que es custodiaven en diferents fons de la Vila de Canet. D'aquesta manera es podràn localitzar els tres-cents i escaig pergamins de l'Arxiu Parroquial de Canet (actualment dipositats a l'Arxiu Diocesà de Girona), una seixantena de pergamins procedents del fons del Doctor Marià Serra (dipositats a la Biblioteca P. Gual i Pujadas de Canet), 5 documents de l'Arxiu Municipal de Canet, i uns quants més de propietat privada.
L'Autora del llibre, i per tant qui ha realitzat els regests dels documents, és la Doctora en Història Carme Muntaner i Alsina. En quant a l'aportació del nostre centre, especialment els companys Jordi Soler i Sergi Alcalde, han estat els encarregats de supervisar i repassar la toponímia local, i els dubtes que han anat sorgint durant l'elaboració dels regests. Així com totes les tasques de coordinació de la neteja, planxat, i cerca dels documents parroquials, i els de fons privats.
Tots els interessats podeu adquirir-lo en les llibreries de Canet, o bé passant pel nostre centre tots els dimarts de 18:00 a 20:00 h. (Al carrer Saüc 2, baixos de Canet de Mar).

Sant Pere de Romeguera, els orígens de Canet de Mar

Aquest llibre contempla les dades i informacions descobertes per l'equip de treball del CEC, guanyadors de la VII Beca Raimon Bonal de l'Ajuntament de Canet de Mar. En ell es plasma l'evolució de les excavacions efectuades el setembre del 2012 a l'entorn del turonet de l'Aubó, on es localitzaren les restes de l'antiga Ermita de Sant Pere de Romeguera, primer edifici religós de la vall i ribera de Canet, l'evolució d'aquesta a través del temps. (Doncs després de la consulta de diferents pergamins i documents, es pot afirmar que l'esglesiola existia abans de l'any 1000).

Les revistes del Sot de l'Aubó

La revista que des del Centre d'Estudis Canetencs editem s'anomena "El Sot de l'Aubó". S'edita una revista trimestralment de temari variat referent sempre a la Vila de Canet.
En aquest enllaç podràs trobar el recull de revistes editades fins a l'any 2013. Revistes El Sot de l'Aubó
Anualment es va realitzant les actualitzacions i aportacions pertinents. Si vols fer-te soci i rebre les revistes trimestralment només fa falta que contactis amb nosaltes, o ens enviïs la butlleta que adjuntem, degudament omplerta amb les dades requerides.